Interview met Queen Marianne        Okt.2009

Ben je weleens een groepje vrouwen van middelbareleeftijd, gekleed in paarse jurken en met rode hoeden op hun hoofd tegengekomen? Dat was geen vrijgezellenfeestje kunnen we je vertellen, maar een
Chapter van de Red Hat Society!
‘Queen’ Marianne Janssen zal in dit interview uit de doeken doen wat dat precies inhoudt…


Wat is de Red Hat Society?

De Red Hat Society (RHS) is een groep vrouwen van boven de 50 jaar met als uitgangspunt: lol en plezier maken. De organisatie is in Amerika eigenlijk bij toeval onstaan. .

Sue Ellen Cooper, geïnspireerd door het gedicht ‘Waarschuwing’ (zie introductie), had een vriendin,
eveneens in de vijftig, een rode hoed cadeau gedaan. In dat gedicht waarschuwt de ik-figuur dat ze ongepaste dingen gaat doen als ze oud is: bijvoorbeeld in het paars gekleed gaan met een rode hoed erbij ‘die me niet staat en me niet past’.

Toen Cooper met een groep vriendinnen een keer thee ging drinken, deed
de hele groep voor de grap een rode hoed op. Weer andere vriendinnen hoorden ervan en deden hetzelfde. Na publicaties in een paar kranten en tijdschriften en een uitzending van de            Today-show in 2000 was een beweging geboren. In Nederland zijn imiddels 73 Chapters actief en de Red Hat Society heeft wereldwijd al meer dan 1 miljoen leden.               


Wat is een Chapter en hoe word je Queen?

Een Chapter is een clubje Red Hat-leden. Degene die de club opricht, is automatisch de Queen.        De leden zijn freules of baronessen, ze mogen zelf kiezen hoe ze genoemd willen worden. De enige verplichting van het lidmaatschap is dat je tijdens een uitje de paarse kleding en rode hoed draagt.   Er is zelfs een winkeltje waar een Queen paarse kleding en rode hoeden verkoopt die speciaal
uit Amerika geïmporteerd zijn!

Wanneer heb je je aangesloten bij de
Society en hoe is dat zo gekomen?


Ik heb een artikel in de Volkskrant gelezen en het leek mij zó leuk om uitjes te organiseren met gelijkgestemde dames, dat ik zelf een Chapter heb opgericht. Sinds 19 januari dit jaar ben ik     Queen Marianne van de Chapter  Red Hat Spetters Maas & Waal te Druten!


Wat als je geen 50 bent maar wel lid wilt
worden?


Dan mag je wel lid worden, maar dan moet je (lekker flauw) een roze hoedje op en lila kleding aan.

Wat doen jullie zoal en hoe vaak komen
jullie samen?


De Queen maakt een jaarprogramma. Gemiddeld wil ik één activiteit per maand organiseren.            De ene keer zal het een museumbezoek zijn, de andere keer een boottochtje langs de Vecht of een fietstocht met lunch. Daarnaast hebben we regelmatig de BKB (Bij Klets Borrel) in onze stamkroeg, waarbij ook de inauguraties van de freules/baronessen worden gehouden.


Wat trekt je nou zo aan in de RHS?

Het netwerk en de leuke ideeën die eruit voortkomen. Zoals het maken van een kalender met foto’s van Queens. Of dat er iemand mailt dat ze nog een vakantiehuisje vrij heeft voor de liefhebbers

Hoeveel tijd ben je er gemiddeld per week
aan kwijt?


In het begin was ik natuurlijk veel tijd kwijt omdat ik alles nog moest oprichten. Ik verwacht er vanaf nu een uurtje in de week mee bezig te zijn. Ik moet nog wel de pagina van Maas & Waal op de Red Hat-site inrichten.

Heb je nog iets unieks voor jouw Chapter
bedacht?


Ja, ‘de Zeurpot’! Als iemand langer dan een minuut zeurt, gaat er een euro in de pot. We hebben allemaal wel eens last van een eksteroogje, maar tijdens zo’n gezellige dag uit willen we daar niks over horen!

Heb je contact met andere Chapters?

Jazeker, eenmaal per jaar wordt er een Queen-lunch georganiseerd. Daarnaast is er de jaarlijkse landelijke Red Hat-dag, waar alle leden uit heel Nederland samenkomen. Je kunt je voorstellen dat we dan veel bekijks hebben!
Verder zijn er nog landelijke uitjes op inschrijving.Wat is het meest bijzondere dat je met de Society hebt
meegemaakt?


Dat is nog maar pas geleden; mijn eerste landelijke Red Hat dag op zaterdag 25 april.
We moesten om 10.45 uur verzamelen op het station in Arnhem, waarna we gezamenlijk                 (440 dames in paarse kleding en met rode hoeden op!) naar de St. Eusebiuskerk liepen.                 Voor ons uit liep een dweilorkest… wat hadden we een bekijks! In de St. Eusebiuskerk hebben we kennis gemaakt met elkaar, geluncht, gedanst, gezongen en gelachen.
Pas om 19.45 uur vertrokken we weer met de trein naar huis. Voor mijn Chapter was het leukste dat
we nu hebben kennis gemaakt met de échte Red Hats (wij zijn natuurlijk nog maar net nieuw).

Wat wil je verder nog kwijt?

Wie dit ook leuk lijkt Je kunt je eigen Chapter oprichten of je aansluiten bij een bestaande
Chapter bij jou in de buurt. Kijk maar eens op www.redhatnederland.nl.